Pensioen

Ook straks lekker kunnen leven

Hoe is het met jouw pensioen gesteld?
Wat gaat de nieuwe pensioenwet voor jouw betekenen?

Je vindt over de volgende onderwerpen meer informatie:

Inleiding pensioen

Pensioen, voor veel mensen een "ver van mijn bed show". 
Toch is het zinvol om je er nu eens goed in te verdiepen en te zorgen dat jij niet morgen of over een aantal jaar voor onaangename verrassingen komt te staan. 

Pensioen kunnen we onderverdelen in een nabestaandenpensioen en een ouderdomspensioen. De namen zeggen het al; de één is een uitkering die je nabestaanden ontvangen en het andere is wat jij zelf gaat ontvangen als je met pensioen gaat.

Naast je pensioen wat je eventueel via je werkgever opbouwt, heeft iedereen die in Nederland woont ook recht op de Algemene Ouderdoms Wet (AOW). Deze voorziening regelt dat je vanaf de AOW leeftijd recht hebt op een maandelijkse uitkering. Ben je geboren voor 1 januari 1959, dan is de AOW leeftijd nu 67 jaar. Ben je later geboren dan is de exacte AOW leeftijd nog niet bekend.

Wanneer je pensioen via de werkgever opbouwt dan ontvang je hiervan jaarlijks een overzicht. Hierop staan echter bruto bedragen. Het is dus zaak om te bekijken wat je straks netto over gaat houden. 

Stel je zelf eens de volgende vragen:

  • Hoeveel geld is er als ik of mijn partner komt te overlijden?
  • Hoeveel kan ik besteden op mijn pensioenleeftijd?
  • Wil/kan ik tot mijn pensioenleeftijd door blijven werken?

Wanneer je op dit soort vragen toch een antwoord wilt, maak dan gebruik van ons Securium Totaalplan®. Hiermee geven wij jou inzicht op dit soort vragen. We kijken dan echter niet alleen naar je pensioen en AOW, maar ook naar jouw specifieke situatie. Denk bijvoorbeeld aan je hypotheek, financieringen en eventuele erfenissen. Misschien ben ook jij wel in staat om je financiële huishouden zo in te richten dat je nu én later goed kunt leven.

Onze werkwijze is er op gericht dat jij eerst inzicht krijgt, zodat jij daarna een goede beslissing kunt nemen. Je kunt ons altijd bereiken voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij horen graag van je.   

Veelgestelde vragen over pensioen

Waar kan ik zien hoeveel pensioen ik krijg?

Op de website Mijn Pensioenoverzicht kun je alles vinden over jouw individuele pensioenaanspraken. Het inloggen is heel gemakkelijk, dit gaat met jouw Digid.

Let wel op, de bedragen die daar worden genoemd zijn bruto, dat wil zeggen dat daar nog inkomstenbelasting vanaf gaat.

Ben je ooit gescheiden? Ook dan kan dit overzicht een vertekend beeld geven. Niet alle pensioenfondsen hebben de eventuele aanspraken door jouw ex-partner, op een gedeelte van jouw pensioen, hierin verwerkt. In dat geval is het altijd zinvol om ook het desbetreffende pensioenfonds te raadplegen.

Heb je zelf bijvoorbeeld een lijfrenteverzekering afgesloten, dan is deze óók niet altijd zichtbaar. 

De site geeft je echter wel een redelijke indicatie van jouw pensioen en AOW.

Wat is een UPO? 

Wanneer jij een pensioen opbouwt, dan ontvang je hiervan jaarlijks een overzicht. Dit wordt ook wel het Uniform Pensioen Overzicht genoemd. De UPO dus.

Kan ik eerder stoppen met werken?

Om hier een antwoord op te krijgen, zul je een heel goed overzicht en inzicht moeten hebben op je gehele financiële situatie.

Wij kunnen je hiermee helpen met ons Securium Totaalplan®   

Hoeveel AOW krijg ik straks?

Op de website Mijn Pensioenoverzicht kun je een goede indicatie vinden over de hoogte van jouw AOW.

Heb je je hele leven in Nederland gewoond, dan heb je recht op het volledige bedrag aan AOW. Heb je echter vanaf je 15e levensjaar één of meerdere jaren in het buitenland gewoond, dan kan dit bedrag lager zijn. Op de site van de Sociale verzekeringbank (SVB) kun je hierover meer informatie vinden. 

Ik ben al met pensioen maar kom geld tekort, wat kan ik doen?

Als je al met pensioen bent gegaan en je komt geld te kort, dan zul je moeten "ontsparen". Hiermee bedoelen wij dat je jouw opgebouwde vermogen, gaat opnemen om van te kunnen leven.

Ben je in de gelukkige omstandigheid dat je een eigen woning hebt waarop geen of nog slechts een minimale hypotheek rust? Dan zijn er vaak mogelijkheden om een zogenaamde "Op eet hypotheek" af te sluiten. We leggen je graag uit wat het is en wat je er mee kunt.

Ik ben 25, moet ik nu al over mijn pensoen nadenken? 

JA !

Je kunt namelijk niet vroeg genoeg beginnen om je pensioen te bekijken. Hoe jonger je bent, hoe beter je voor jezelf de zaken kunt regelen. Je hebt dan namelijk langer de tijd om vermogen op te bouwen.

©  2023  -  Securium Totaalplan®
Wij werken samen met o.a. www.bedrijfshypotheek.nl en www.hypotheekcompany.nl